PERSBERICHT: FXE: “Internationale congres voor executives uit hospitality en food”

FXE: “Internationale congres voor executives uit hospitality en food”
Meer dan 700 internationale decision makers op twee daags congres in Maastricht

Maastricht, 9 februari 2015 – Vanmiddag is de tweede editie van het congres Food Executive Europe van start gegaan in het MECC in Maastricht. Het internationaal georiënteerde congres is een initiatief van een drietal organisaties die actief zijn in de wereld van hospitality, foodservice en catering. Het programma duurt twee dagen en biedt de streng geselecteerde deelnemers een uniek scala aan internationaal georiënteerde key note speakers en trendwatchers binnen de vakgebieden.

Congres
Op de tweede editie van dit exclusieve seminar ontmoeten in totaal circa 700 beslissers elkaar, een groei van 200 deelnemers ten opzichte van vorig jaar. Het thema van deze editie is opnieuw ‘The Agenda for the Future, There is no Time to Waste’. De intentie van de organisatoren is om met behulp van een aantal deelonderwerpen dit thema gemeenschappelijk op de kaart te krijgen. Een aantal ‘wake up calls’ vormen de rode draad in de lezingen, business cases en workshops die gedurende de twee dagen gegeven worden door trendwatchers, keynote speakers, en specialisten op het gebied van hospitality, foodservice en catering.

“De verwachting is dat de wereldbevolking in 2015 zal groeien tot 9 miljard inwoners. Dit betekent dat iedereen opzoek gaat naar nieuwe manieren om de wereld voor iedereen leefbaar te houden. Om samen tot duurzame oplossingen te komen richt Food Executive Europe zich op zeven algemene topics, die passen bij het thema ‘The Agenda for the Future’”, aldus de organisatie.

Zeven wake up calls voor de food en hospitality branche:
WATER: In 2013 leeft 36% van de wereldbevolking in waterarme gebieden, als we hier niets aan doen, dan wordt dit 50% in 2050.
STROOM: Meer dan de helft van de warmte die we in onze huizen en gebouwen gebruiken verdwijnt via muren, ramen en daken.
FOOD: In Europa wordt 180 kg voedsel per persoon per jaar weggegooid, ieder jaar wordt er 20 miljoen ton dode vis in zee teruggegooid.
VERVUILING: Iedere stad bevuilt een groot gebied buiten de grenzen. Alleen London heeft al 300 maal zijn oppervlakte nodig om aan zijn vraag te voldoen en de vervuiling kwijt te kunnen.
VERANDERENDE MARKTEN: Klant tot klant initiatieven, zoals Airbnb en Couchsurfing, zijn snel groeiende aanvullingen op het traditionele hotelaanbod. Couchsurfing biedt wereldwijd al 1,2 miljoen bedden aan.
GEZONDHEIDSZORG: Mensen worden zich steeds bewuster van de opties en keuzes voor een gezonde levensstijl. De hospitality en food service industrie heeft hierin een verantwoordelijkheid.
EDUCATIE: Horeca en het toerisme is goed voor 8% van de banen in de wereld en heeft het hoogste groeipotentieel in vergelijking met iedere andere sector.

Programma
De eerste dag van het congres kon aanvangen in een volle congreszaal in het auditorium om 14 uur. Hans Steenbergen, trendwatcher en hoofdredacteur van Food Inspiration en Arjan de Boer, Managing Partner van Foodservice Network, Food Inspiration en Shoot my Food Communications openden het congres met een introductie op het thema.

Aansluitend sprak David Russel(UK), een gerenommeerd consultant die onder andere actief is geweest bij de organisatie van de Olympische Spelen 2012 in London. Hij introduceert het nieuwe plannen en organiseren. Russel gebruikt onder andere commerciële simulatie om voorafgaand aan grote evenementen vooraf alles te kunnen uitrekenen. Een andere innovatie is GlobalStem, waarbij bezoekers van evenementen of universiteiten vooraf al interesses kunnen delen zodat ze zich eerder thuis voelen. Russel liet de zaal een primeur zien: de eerste tekeningen van het nog in 2019 te openen Paramount Pictures Park in London waar hij nauw bij betrokken zal zijn.
Tweede Keynote spreker was Daniel Müller (DUI) van Motel One. Zijn verhaal lijkt even saai als simpel. Maar hierdoor is Motel One wel in staat om in 2000 het eerste hotel te openen en inmiddels 48 city hotels met 12.000 kamers te bezitten. Müller onthult enkele van zijn ‘simpele’ geheimen.

• Locatie: alleen toplocaties in steden met 7 nachten hotelmarkt per week.
• Kwaliteit en design: alleen de beste materialen en apparatuur van designers van wereldfaam.
• Service: de ambitie om beter te worden dan alle 5 sterren hotels in de steden.
• Pricing: Motel One houdt vast aan vaste prijzen dus niet het bekende ‘yielden’, waarbij de prijs wordt bepaald door de vraag. Volgens Müller is het alleen mogelijk om op die manier customer loyalty te krijgen.

Aan het einde van de middag sprak Gigi Wang (USA): Wang is afgestudeerd aan de beroemde University of California, Berkeley en heeft onder andere gewerkt bij Exxon, Pepsi en AT&T. Momenteel geeft Wang advies aan start ups. Haar advies: de betaler van een product of dienst is niet altijd de gebruiker. Zo wordt het meeste bier in supermarkten gekocht door vrouwen. Volgens Wang zijn de belangrijkste nieuwe business modellen:
• Collaborative consumption: aanbod en vraag bij elkaar brengen, net als het succesvolle AirBNB en Relay Riders waarbij auto eigenaren hun auto tijdelijk verhuren.
• Crowd Sourcing: dit kan gaan om geld of kennis zoals bij Fold It waarbij wetenschappelijke vraagstukken online worden opgelost.
• Crowd evaluatie: zie tripadvisor of inloggen met een Facebook like met een advertentie waarde van € 174,00 voor een restaurant.
• Monetizing data: hier ziet Wang de grootste toekomst voor, met als grote voorbeeld Google waarbij we allemaal denken dat het gratis is maar feitelijk is Google de grootste data verzamelaar ter wereld. Informatie die wordt doorverkocht aan adverteerders.

Het programma werd vandaag afgesloten met de uitreiking van de EMCup en de Columbus Trophy Award Ceremony. De EMCup werd uitgereikt aan Stenden University of Applied Sciences (Nederland). Aansluitend reikte juryvoorzitter Robert Melaard de Columbus Trophy uit aan StableTable uit Zweden.

Op het avondprogramma staat een Slow Châteaux Tour waarin de deelnemers mee worden genomen op een ontdekkingstocht door historisch en culinair Maastricht, waar de volgende kastelen worden bezocht:

Buitenplaats Vaeshartelt
Château Bethlehem
Château Jerusalem

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Related Posts

Leave a Comment