PERSBERICHT: Wake up calls voor professionals in hospitality, foodservice en catering

Wake up calls voor professionals in hospitality, foodservice en catering
“De essentie van een bedrijf is zeer belangrijk om succesvol te worden en te blijven”

Maastricht, 10 februari 2015 – Vandaag was de tweede en tevens laatste dag van het congres Food Executive Europe in het MECC in Maastricht. Door middel van een aantal ‘wake up calls’ in de lezingen, business cases en workshops vragen trendwatchers, keynote speakers, en specialisten op het gebied van hospitality, foodservice en catering aandacht voor het thema: ‘The Agenda for the Future, There is no Time to Waste’. Ook op de tweede dag werden de streng geselecteerde deelnemers geïnspireerd met best practices en voorbeelden uit de praktijk.

De eerste dag van FXE werd gisteravond afgesloten met een Slow Châteaux Tour waarin de deelnemers mee werden genomen op een ontdekkingstocht door historisch en culinair Maastricht. Zij brachten een bezoek aan een drietal vlakbij elkaar gelegen kastelen net buiten Maastricht: Buitenplaats Vaeshartelt, Château Bethlehem en Château Jerusalem.

Programma
De tweede dag kon opnieuw aanvangen in een volle congreszaal in het auditorium om 9 uur. Hans Steenbergen, trendwatcher en hoofdredacteur van Food Inspiration en Arjan de Boer, Managing Partner van Foodservice Network, Food Inspiration en Shoot my Food Communications openden opnieuw het programma.

Deze tweede dag werd afgetrapt met een lezing door Carol Sanford (VS), o.a. schrijfster van de boeken The Responsible Business en The Responsible Entrepreneur. Op inspirerende wijze enthousiasmeerde Sanford de aanwezigen om samen een betere wereld te creëren. Dagelijks zoekt Sanford samen met bedrijven naar hun meest authentieke kenmerken en leert hen om op een verantwoordelijke manier te werk te gaan waardoor het ook nog winstgevend is. Sanford toonde aan dat de levensduur van bedrijven de afgelopen jaren drastisch is gedaald. In 1920 was de geschatte levensduur van een bedrijf maar liefst 67 jaar. In 2014 was dit amper 15 jaar en de verwachting is dat in 2025 maar liefst 40% van alle bedrijven die er nu zijn niet meer zal bestaan. Maar waardoor verandert deze ‘houdbaarheidsdatum’?
• Democratization of Everything – Alles wordt goedkoper en iedereen kan het makkelijker verkrijgen.
• Disruptive Innovation – Waar moet je de aandacht op leggen? Het is belangrijk om een focus te kiezen.
• Digitalization of the Possible – Tegenwoordig wordt alles digitaal gemaakt en uitgebracht.

En hoe dit te voorkomen? Sanford: “Ga terug naar de essentie van het bedrijf, denk niet teveel na over wie je wilt zijn maar des te meer over wie je bent.”

Aansluitend sprak Richard Bergfors (Zweden) over zijn best practise: Max Burgers. Dit familiebedrijf is als eerste hamburgerketen in Europa opgericht in 1968 door zijn ouders en inmiddels jaagt Bergfors samen met zijn broer hun droom achterna. Passie is het aller belangrijkste bij Max Burgers. Niet alleen passie voor kwaliteit maar juist ook voor klanten en medewerkers, voor food en uiteraard voor burgers. Bergfors is zich bewust van het feit dat zijn bedrijf onderdeel is van de problemen die fastfood met zich mee brengt. Juist daarom wil hij aantonen dat Max Burgers een van de ‘good guys in fastservice’ is. Hoe hij dit wil bereiken?
• De slechte kenmerken van fastfood verbeteren: Max Burgers biedt een compleet menu aan met minder calorieën en vet.
• Geef om de aarde en denk aan het klimaat: recycling, verminderen van verpakkingsmateriaal, gebruik maken van wind- en zonne-energie.
• Actieve aanpak van de grootste uitdaging: verantwoord gebruik maken van rundvlees. Max Burgers geeft gasten inzicht in wat voor impact een product heeft op het klimaat, waardoor zij wellicht de volgende keer voor een burger zonder rundvlees kiezen. Daarnaast plant Max Burgers planten voor iedere burger die zij verkopen, zo maken zij de hamburgers 100% klimaat neutraal.

Matt Sikes, Vice president Business Development of EMEA bij Starbucks vertelde de aanwezigen meer over de toekomstplannen van de populaire en alsmaar groeiende koffieketen. Wat ooit begon als een familiebedrijf in Seattle telt nu meer dan 21.000 vestigingen wereldwijd, waarvan 51 in Nederland. De komende jaren wil Starbucks zich nog meer gaan richten op de authentieke ervaringen. Geen ‘simpele’ winkels maar een aangename spot creëren waar gasten geïnspireerd worden. De connectie met de gasten is dan ook waar Starbucks meer op zal focussen. Om dit te bereiken zal de koffieketen zich steeds meer gaan vestigen op plaatsen waar de doelgroep zich bevindt, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, op scholen, bij bedrijven en nog meer op vliegvelden en treinstations.

Het congres werd ’s middag afgesloten door Mattias Klum (Zweden), professional fotograaf voor National Geographic. Met behulp van zijn prachtige foto’s waarvoor hij over de hele wereld reisde vertelde hij over onze wereld en de natuur, iets wat wij kwijt dreigen te raken. De keuzes die de wereldbevolking maakt beïnvloed de natuur op negatieve wijze. Dit terwijl de bevolking tegenwoordig over zo veel kennis en technische mogelijkheden beschikt dat wij samen wel degelijk de mogelijkheid hebben om op positieve wijze bij te dragen aan deze toekomst. Wat de natuur ons geeft is niet in geld uit te drukken maar helaas draait het in veel bedrijven steeds meer om geld en steeds minder om de natuur en bevolking. Om er zeker van te zijn dat er in de toekomst nog genoeg water en voedsel beschikbaar is, is het belangrijk om als bedrijf na te denken over de keuzes die gemaakt worden en de consequenties voor de natuur.

360° of Inspiration Masterclasses
Tussen de lezingen van de keynote sprekers en best practices door konden de aanwezigen verschillende 360° of Inspiration Masterclasses bijwonen. De acht masterclasses waaraan zij konden deelnemen zijn:
• Implementing allergen requirements – door Hazel Gowland van Allergy Action.
• Water Footprint Assesment in Support of Sustainable Development – door Xander de Bruine van Water Footprint Network.
• Creating and implementing digital omni-channel distribution strategies – door Filip Helssen van Manage Your Media.
• Bright Future Lab presents its Blue Café – door Jules Rijnierse & Hilke de Wit van Bright Future Lab.
• Creating that unique experience time after time – door Maarten Dekker van Coravin.
• What it is like to be part of one of the most prestigious sports events of the world – door Jochen Hackmann van Bilfinger ProfiMiet.
• Inspire your menu with sustainable fish by Foodpairing© – door Xavier Fruy & Bernard Lahousse.
• Masterclass van Keynote sprekers Carol Sanford & Gigi Wang.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Related Posts

Leave a Comment